Što je filozofsko savjetovanje i može li mi pomoći?

Svi mi, nažalost, imamo probleme. Pitanje je uvijek – jesmo li spremni nositi se s tim problemima, odnosno na koji ih način možemo riješiti. Još od starih Grka, rad na dobrom dijelu problema s kojima se susrećemo počinje razgovorom s drugima, s našim prijateljima, roditeljima, supružnicima. Danas se ipak okrećemo sve više stručnjacima, psiholozima, coachevima – a sad i filozofi nude svoje usluge i vještine kako bi vam pomogli da što lakše prebrodite ono što vas muči.

U ovom bih kratkom tekstu odgovorio na tri najčešća pitanja o filozofskom savjetovanju.

  1. Što je filozofsko savjetovanje?

  2. Kako izgleda filozofsko savjetovanje?

  3. Je li to nešto kao odlazak kod psihologa?

Krenimo, dakle, redom.

1. Filozofsko savjetovanje je dijalog između filozofa i njihovih klijenata u kojemu zajedno pokušavaju pronaći rješenje za neki problem ili ispitati ideje, misli i dileme koje se javljaju kod klijenata. To rade pomoću filozofskih tehnika i alata, najčešće postavljanjem pitanja o analizi i definiranju problema te proširivanju perspektiva koje pomažu u sagledavanju šire slike o samom problemu i mogućim izlazima iz te situacije.

2. Filozofsko savjetovanje ima tri dijela:

a) UVOD (prošlost) – u kojem klijent ukratko iznosi svoj problem, odnosno ispriča svoju priču i što ga muči. Pričanje priče daje filozofu uvid u način mišljenja samog klijenta, njegov unutarnji svijet, načine zaključivanja i povezivanja realnosti koja ga okružuje, tj. uvid u odnose u kojima se klijent nalazi.

b) RAZRADU (sadašnjost) – u kojem filozof i klijent analiziraju problem, definiraju odnose i što oni za klijenta predstavljaju. U ovom dijelu filozof postavlja pitanja, a klijent odgovara kratko i jasno, kako bi se analizirao logički slijed razmišljanja i donošenja sudova, stavova, argumenata o tim odnosima.

c) ZAKLJUČAK (budućnost) – u kom filozof i klijent razmatraju moguća rješenja problema, njihov utjecaj na kvalitetu života klijenta, tj. sve moguće akcije koje klijent može poduzeti kako bi se situacija riješila.

Filozofsko savjetovanje traje u prosjeku sat vremena, tijekom kojih se prolazi kroz navedene tri faze dijaloga.

3. Osnovne ideje u psihologiji su nastale iz filozofskih ideja, tako da odlazak na filozofsko savjetovanje nalikuje odlasku kod psihologa. U filozofskom savjetovanju naglasak stavljamo na racionalni dio našeg prosuđivanja, definiranja, analize i sinteze odnosa u kojima se nalazimo prema drugima i prema sebi. Filozof ne daje savjete o tome što klijenti trebaju činiti. Filozofi nude specifične alate mišljenja koji nam pomažu da bolje razumijemo sebe i svijet oko nas kako bismo živjeli boljim i zdravijim životom.

Može li vam filozofsko savjetovanje pomoći?

Da, ukoliko su vaši problemi ili pitanja racionalne prirode i tiču se vašeg odnosa prema sebi, prema drugima, prema idejama ili stavovima koje imate. Ako ste u svađi s prijateljem, ako imate narušene odnose prema partneru, ako imate probleme s produktivnošću na poslu, ako vam nije jasna svrha života, ako imate moralne ili životne dileme, ako ste u egzistencijalnoj krizi, ako ne možete napraviti neki životni izbor ili ste se našli u nekoj od graničnih situacija onda vam filozofsko savjetovanje može pružiti alate pomoću kojih ćete se izboriti s problemima. Ipak, filozofsko savjetovanje nije čudotvorno i problemi se neće riješiti ukoliko vi ne poradite na njima nakon što se dijalog s filozofom završi.

Filozofsko savjetovanje nije zatvorena disciplina. Ono predstavlja rad na sebi i to uvijek radi osobnog napretka. Da biste bili klijent, ne morate čitati filozofe niti poznavati njihova djela ili ideje. Filozofski savjetnici koriste filozofske metode i tehnike koje pomažu u mišljenju. Misliti mogu i djeca i odrasli, bez obzira na stručnu spremu ili životno iskustvo. Ono u čemu vam filozofsko savjetovanje pomaže jest da naučite kako misliti, kako se odnositi prema problemu, kako razumjeti problem, druge ljude oko sebe i na kraju kako bolje razumjeti sebe.

Leave a Comment